Kuva: ©Visit Jyväskylä, kuva: Ulla Keituri

maisema_icon

Liiku luonnossa

Unesco-kohteita

Korpilahdella on upeita kohteita ulkoilun ystäville. Struven kolmiomittauspiste on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 2005 alkaen. Oravivuoren mittauspisteellä sijaitsee näkötorni, josta voit ihailla Päijänteen jylhiä ja vehreitä maisemia. Struven kolmiomittausketju on rakennettu ja mitattu vuosina 1816–1855 saksalaisen tähtitieteilijä F. G. W. Struven johdolla. Mittauksen avulla on selvitetty maan kokoa ja muotoa.

Toinen Unesco-kohde on vuonna 1994 maailmanperintöluetteloon merkitty Petäjäveden vanha kirkko. Tämä puuarkkitehtuurin taidonnäyte edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä. Kirkko rakennettiin vuosina 1763–1765 rakennusmestari Jaakko Klemetinpoika Leppäsen johdolla. Kirkkoa on kunnostettu suunnitelmallisesti 1920-luvulta lähtien. Kirkko sijaitsee noin 52 kilometriä Korpilahdelta ja sitä käytetään edelleen kesäisin.

Kuva: ©Visit Jyväskylä, kuva: Tero Takalo-Eskola

Luontopolkuja

Korpilahdella on 20 väyläinen frisbeegolfrata, joka on jaoteltu kolmeen erityyppiseen lenkkiin. Frisbeegolfrata sijaitsee Korpilahden Kokkomäen alueella, jossa on myös pururata. Alueen sijanti löytyy Jyväskylän seudun ulkoilukartasta.

Haukkavuoren lenkille pääsee aivan Tähtelän piha-alueelta. Reittejä on kaksi: Isohaukka 14 kilometriä ja Pikkuhaukka 9,5 kilometriä.

Vaarunvuorten neljän kilometrin luontopolku on merkitty sinisin maalimerkinnöin ja se on tasoltaan helppo. Maasto on vaihtelevaa mäntykangasta, kuusikkoa ja kalliota, jossa on jonkin verran korkeuseroja. Luontopolun taulut kertovat Vaarunvuorten luonnosta.

Päijänteen itäpuolelta luonnossa liikkuja löytää vuonna 2003 avatun Leivonmäen kansallispuiston, jossa on turvallisilla ja helppokulkuisia koko perheelle sopivia reittejä.

Kuva: ©Visit Jyväskylä, kuva: Tero Takalo-Eskola

Lintujen tarkkailua ja ratsastusta

Lintujen tarkkailusta kiinnostuneet voivat vierailla Korpilahden keskustan eteläpuolella sijaitsevalla Hyrkkölän lintutornilla. Tornista on näkymä peltojen ympäröimälle rehevälle lammelle. Torni on kahden kilometrin päässä Tähtelästä. Lisätietoa Hyrkkölän lintutornista ja muista Jyväskylän alueen lintutorneista sekä luontopoluista löytyy Jyväskylän kaupungin sivuilta.

Ratsastuksesta kiinnostuneille Korpilahti tarjoaa lukuisia erilaisia mahdollisuuksia. Lisätietoja yksityistalleista ja ratsastuskouluista www.visitjyvaskyla.fi

Lisätietoa

Lisätietoja luontoreiteistä saat Keski-Suomen ympäristökeskuksen sivuilta ja luontoon.fi-sivustolta. Myös Korpilahti.info-sivustolle on koottu retkeilyyn, lintujen bongaukseen, kulttuurinnälkään ja kesän yleisisiin saunavuoroihin liittyviä tietoja.

kulttuuri_icon

Kulttuuria ja arkkitehtuuria

Korpilahden viihtyisä satama

Korpilahti on Jyväskylässä sijaitseva kaunis maalaiskeskus, jonka jylhä Päijänne jakaa maa- ja vespuoleen. Alueella on monipuolinen ja kiinnostava kulttuuritarjonta. Korpilahden viihtyisä satama tarjoaa monipuolisia palveluitaan lyhyen kävelymatkan päässä Tähtelästä.

Höyry-galleria on emaloija Ulla Huttusen ja puuseppä Arto Salmisen luoma hieno pysähtymispaikka. Sieltä löytyy heidän oman tuotantonsa lisäksi korkeatasoisia kotimaisia käsi- ja taideteollisesti valmistettuja tuotteita sekä kuvataidetta. Galleriassa on esillä toinen toistaan kiinnostavampia kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä.

Korpilahden kesäteatterilla on näytöksiä Korpilahden sataman piippurakennuksessa. Kesällä 2018 ohjelmistossa on vuonna 1999 julkaistuun kirjaan pohjaava tragikomedia Sydänkohtauksia eli näin tehtiin Kummisetä.

Satamakapteeni tarjoaa ravintolapalveluita ja palveluita veneilijöille. Lisäksi Satamakapteeni järjestää erilaisia tapahtumia kuten esimerkiksi SatamaBluesin, Päijänteen Palvipäivät sekä Unikeonpäivän lasten ja perheiden tapahtuman. Tähtelä ja Satamakapteeni tekevät yhteistyötä muun muassa karavaanarien matkaparkin merkeissä. Satamakapteeni on valittu vuoden vierassatamaksi vuosina 2006 ja 2019 ja saanut Vuoden Vierassatama -kunniamaininnan vuosina 2012, 2014 ja 2018.

Kuva: ©Jyväskylän kaupunki, kuva: Tero Takalo-Eskola

Jyväskylän seudun tapahtumat

Jyväskylän alueen festivaaleihin ja kulttuuri-
sekä erikoistapahtumia voi selata Jyväskylän tapahtumakalenterin kautta. Tutustu myös Jyväskylän museo- ja galleria-tarjontaan.

Himoksen ja Jämsän tapahtumat

Himoksen kesä tarjoaa vauhdikkaita festareita ja hienoja tapahtumia. Tähtelä toimii Himoksen yhteistyökumppanina tarjoten lisämajoitusta festari- ja tapahtumavieraille. Himoksen ja Jämsän tapahtumia voit seurata Jämsän tapahtumakalenterista.

Kuva: ©Jyväskylän kaupunki, kuva: Tero Takalo-Eskola

Alvar Aallon pääkaupunki

Akateemikko Alvar Aallon merkittäviä rakennuskokonaisuuksia on lyhyen matkan päässä Tähtelästä. Säynätsalon kunnantaloon ja Alvar Aallon Muuratsalon koetaloon on matkaa noin 26 kilometriä. Tutustu kohteisiin ja opastettuihin kierroksiin Visit Jyväskylän Tervetuloa Alvar Aallon pääkaupunkiin! sivuston kautta!